IZ MEDIJA

Godine 2007. postojalo je pet ili šest kuća za odmor i dva bazena, svega 2600 noćenja na godinu. Prošle godine ostvareno je 47.100 noćenja, uređeno je ili sagrađeno 130 kuća za odmor i 124 bazena. Već iduće godine očekuje se više od sto tisuća noćenja

Kada je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća imotski građevinski poduzetnik Šime Medvidović zašao u svoje desetljećima napušteno i zapušteno rodno selo, na sjeverozapadnim rubovima grada Imotskog, te vidio rodnu kamenu kuću obraslu dračom i kupinom, odlučio je učiniti nešto što će se dvadesetak godina poslije pretvoriti u nešto što Imoćani nisu ni sanjali.

Samo od Uskrsa ove godine na tržište je stavljeno čak 30 novouređenih vila. Procjenjuje se da su od 2010. Imoćani u turizam uložili sedam milijuna eura.
Prije desetak godina Šime Medvidović počeo je obnavljavati svoju djedovinu. Bio je prvi na imotskoj turističkoj karti. Ljudi koji su došli tu doslovice su se zadivili ljepotom ovog krajolika i svega što se može ponuditi. Doslovno sam imao ugovor na stolu 2006., za turizam. U Imotskoj krajini tada apsolutno nitko nije imao pojma o tome, objašnjava Medvidović.
In the mid-90s, Imotski construction entrepreneur Sime Medvidovic would look at his deserted, abandoned, and neglected hometown on the northwestern edge of the town of Imotski. After setting focus on a native stone house that was covered in brambles and blackberry, an idea would spark that would transform Imotski 20 years later, reports Jutarnji List on July 30, 2017.

Tamo su savijali svoja nova obiteljska gnijezda, uzdajući se u plodnost zemlje i vode, a samim time i boljim uvjetima za život. Iza sebe su teška srca ostavljali kamene kuće građene vlastitim znojem i rukama, kao i rukama svojih djedova. Vrsni kamenoklesari, građevinski majstori čije su ruke još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije gradile bečke perivoje i građevine diljem Europe, tako su odjednom postali zemljoradnici.